Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ASF

"Klimaatverandering dwingt ons om vroege steenfruitrassen te selecteren"

Het veredelingsprogramma van Agro Sélections Fruits (ASF), overgenomen door het Spaanse bedrijf Frutaria in 2018, ligt aan de basis van de teelt van ruim 10.000 hectaren aan commerciële steenfruitrassen over de hele wereld, beschikbaar van april tot en met september op het noordelijk halfrond en van november tot en met maart op het zuidelijk halfrond.

ASF heeft zijn assortiment van steenfruitrassen ontwikkeld in medium en high chilling, dat wil zeggen, met gemiddelde en hoge koudebehoeften, maar dankzij de integratie van onderzoekscentra in de Spaanse provincies Huelva en Sevilla in 2020, breidt het steeds meer zijn aanbod uit met low chilling rassen, waarbij het dezelfde hybridisatie- en evaluatieprotocollen volgt als in het onderzoekscentrum in Elne, dichtbij Perpignan in Frankrijk, evenals in de Spaanse regio's Extremadura en Aragón. Het wisselt plantmateriaal van al deze locaties uit om de rassen op meerdere plaatsen en onder verschillende klimaatomstandigheden te kunnen evalueren.

"In de maand april hebben we al het eerste commerciële ras van het Regal'in-assortiment. Het is geschikt voor teelt in warme klimaten en we beschikken over genetica om tot oktober door te gaan", zegt Christophe Bouchet, directeur van de veredelingsafdeling bij ASF. "De reeks low chilling rassen is nog niet compleet, maar we zullen er ons de komende jaren op focussen, aangezien we voor de periode van mei tot en met september wel al een volledig assortiment perziken en nectarines hebben, zowel rond als plat."

"Hoewel het niet eenvoudig is, geloven we dat de sleutel ligt in het vullen van het vroege gat met rassen die een smaak bieden die net zo goed is als het fruit dat in het midden en op het einde van het seizoen op de markt komt. Het is zeer interessant, zowel voor de teler als de consument natuurlijk", legt Bouchet uit.

"De afgelopen jaren lijkt de zomer steeds vroeger te beginnen, als gevolg van de klimaatverandering. Daarom wordt er gezocht naar rassen die vroeger rijp zijn, want met warm weer kijkt de consument uit naar sappig en verfrissend steenfruit. Het laatste deel van het seizoen is dan weer vaak moeilijker vanwege weers-, maar ook marktomstandigheden", stelt hij.

Volgens Bouchet is er door middel van de evaluatie van het plantmateriaal in verschillende gebieden veel kennis aanwezig over de rassen en kan er geanticipeerd worden op de klimaatvariaties die voor de komende jaren worden voorspeld. "Het is bijvoorbeeld interessant om de reactie van de rassen te volgen op de hittegolven die steeds vaker voorkomen in Extremadura. Daar zou het klimaat over een paar jaar dichter bij het huidige klimaat in Sevilla kunnen liggen, maar met meer winterkou, wat de teelt van zomervariëteiten mogelijk maakt."

"Ons doel is om telers in elk deel van de wereld rassen te bieden die in hun gebied uitstekend presteren, op basis van een relatief eenvoudige klimaatbeschrijving. We mikken op een catalogus die is aangepast aan verschillende klimaatzones. Het is een grote verantwoordelijkheid voor ons als veredelaars, omdat het planten van steenfruit een grote investering voor de telers betekent, zeker in tijden waarin de winstmarges zeer krap zijn", stelt Bouchet.

"Het is geen gemakkelijke taak, want de projecten die we nu starten werpen pas over 15 jaar hun vruchten af, terwijl we tegelijkertijd een assortiment beschikbaar moeten stellen voor wie in 2025 een boomgaard wil aanplanten."

De familie Maillard begon haar hybridisatieprogramma in de jaren '80, waarbij smaakkwaliteit steeds centraal heeft gestaan. "Het was destijds revolutionair, toen iedereen zich voornamelijk richtte op productiviteit, maatsortering en andere teelttechnische eigenschappen. Vaak komen we zeer interessante rassen tegen in al die aspecten, maar zonder te voldoen aan onze smaaknormen. Die wijzen we dan ook af. Soms vragen we ons zelfs af of het mogelijk is om de smaak die we in veel rassen hebben bereikt nog te verbeteren. We hebben op dat vlak immers al een lange geschiedenis achter de rug."

Uit ongeveer 1.000 hybriden worden tussen de 50 en 100 rassen gekozen, en daarvan, als alles goed gaat, zullen slechts één of twee uiteindelijk op de markt komen. "We besteden veel aandacht aan agronomische gebreken, aan de vorm van het fruit, aan de kleur, aan de maatvoering, aan de textuur, maar dus vooral aan de smaak. Vervolgens bekijken we de toleranties en resistenties. En nu houden we ook rekening met klimaatfactoren, aangezien we de teelt moeten aanpassen aan de klimaatverandering en ook aan de beperking op gewasbeschermingsmiddelen. Maar dit zal tijd kosten, want het gaat om houtachtige gewassen", besluit Christophe Bouchet.

Voor meer informatie:
Christophe Bouchet
Agro Selections Fruits
Tel: +33 (0) 468378880 (Frankrijk)
[email protected]

Publicatiedatum: